Estem en plena temporada d’estiu, la calor i el sol en són els protagonistes, però no podem deixar de banda la importància d’una bona alimentació, saludable i de proximitat. Perquè estar ben hidratats en aquesta època és molt important per evitar possibles problemes de salut, per això la fruita és una gran aliada, però no podem obviar tampoc la verdura.

L’alimentació saludable i sostenible és molt important en qualsevol dieta, i és que aconseguir els nutrients necessaris perquè el nostre cos funcioni correctament és vital. En els nostres projectes educatius d’estiu, casals, colònies, campaments, vacances en família, camps de treball… vetllem perquè l’alimentació sempre estigui formada per productes de proximitat i de qualitat, aconseguint així una dieta sana i equilibrada, perfecte per compensar tota la crema d’energia que fan els infants amb les seves activitats.

La proposta educativa d’enguany es centra en la importància d’aquesta alimentació sostenible i saludable, MENJAR CANVIA EL MÓN, i si has anat seguint el blog hauràs vist que cada mes hem presentat un alimenta de temporada acompanyat de receptes i activitats per poder-lo conèixer millor. Carabassa, la magrana, la remolatxa, el bròquil, els espinacs, els pèsols, les carxofes, la pastanaga i ara el carbassó. No et perdis tots aquests aliments.

I si encara no has visitat l’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA, t’animem a fer-ho! Podràs aprendre i sorprendre’t amb el sistema agroalimentari actual i les seves conseqüències. A més a més pots participar a l’Ecape Room que hi ha preparat: EscapeFood2050

D’ON VE EL CARBASSÓ?

El carbassó és una hortalissa que forma part de la família de les cucurbitàcies igual que ho és la carabassa o el meló, per exemple. Actualment, el carbassó es consumeix pràcticament arreu del món, sobretot als països amb dieta mediterrània, però el seu origen es situa a Amèrica, en els pobles precolombins. En el nostre territori, es cultiva generalment a les Terres de l’Ebre, la Llobregat i a l’horta de Lleida, tot i que també en podem trobar en altres zones.

El carbassó és un aliment de temporada d’estiu, es podria dir que el seu punt àlgid va des del juny fins a finals de setembre, i se’n poden trobar diferents varietats: el carbassó negre, el carbassó blanc, el carbassó rodó o el carbassó groc. A més a més, és interessant saber que de la planta del carbassó també se’n pot menjar la flor masculina fregida!

Es recomana consumir els carbassons que tinguin una mida mitjana i/o petita, ja que així s’evita que tingui tantes llavors i que tingui un gust més amarg. La versatilitat del carbassó permet que es pugui cuinar de moltes maneres diferents, i és que hi ha molts i molts plats on no hi pot faltar un bon carbassó de temporada.

 

Carbassó horitz Fundesplai

BENEFICIS DEL CARBASSÓ

  • Destaca per estar formada per un 95% d’aigua, per tant, és molt hidratant.
  • Conté vitamina C, que intervé en funcions metabòliques del nostre organisme.
  • També és ric en vitamina B9 (l’àcid fòlic), que ajuda a la formació d’anticossos del sistema immunològic de les persones.
  • L‘àcid fòlic és apropiat per a les dones embarassades i el desenvolupament del fetus.
  • Conté potassi, que ajuda a prevenir les rampes musculars, i a més té un efecte diürètic.
  • Conté magnesi que té un paper clau en la formació dels ossos i les dents.
  • És de digestió ràpida si el coem al vapor, escaldat o cru.
  • Destaca per ser una hortalissa que conté vitamina A i luteïna, un tipus de substància pigment que tenim a la retina i que ajuda a protegir les cèl·lules receptores de la llum de l’oxidació.
  • Les llavors contenen mucílags que aporten fibra saludable per l’aparell digestiu.

RECEPTES AMB CARBASSÓ

Ara que ja saps alguna cosa més sobre els beneficis del carbassó, et proposem que et posis a la cuina i preparis alguna d’aquestes receptes que contenen carbassó. Veuràs que són boníssimes i fàcils, perfectes perquè els i les més petites de casa també hi puguin participar.

ACTIVITATS AMB CARBASSÓ

T’has plantejat mai la idea de fer activitats amb el carbassó com a protagonista? Pot ser un bon moment pels infants de conèixer i apreciar aquesta hortalissa. Aquí et deixem alguna idea.

UN VEHICLE – CARBASSÓ

Un vehicle-carbassó!

LA TROMPETA CARBASSÓ

La trompeta carbassó

I ara que ja tens idees per posar-te a la cuina i per fer activitats amb els més menuts i menudes, només cal que t’ho posis! Aquests dies de calor i de vacances d’estiu, gaudeix amb els infants d’una alimentació saludable i sostenible.

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai