En ple mes d’agost, de vacances d’estiu i de molta calor, és important que ens alimentem bé per aconseguir tots els nutrients que el nostre cos necessita en aquests dies de tanta calor i activitats. Aquest mes d’agost et volem parlar del tomàquet, un fruit que el tenim present tot l’any, però que és protagonista a l’estiu.

Tot i estar en període de vacances és important que es segueixi portant una alimentació saludable i sostenible. En els nostres projectes educatius d’estiu, casals, colònies, campaments, vacances en família, camps de treball… vetllem perquè l’alimentació sempre estigui formada per productes de proximitat i de qualitat, aconseguint així una dieta sana i equilibrada, perfecte per compensar tota la crema d’energia que fan els infants amb les seves activitats.

MENJAR CANVIA EL MÓN, és la proposta educativa d’enguany, que es centra en la importància de l’alimentació sostenible i saludable. Cada mes t’estem presentant un aliment de temporada acompanyat de receptes i activitats per poder-lo conèixer millor. Carabassa, la magrana, la remolatxa, el bròquil, els espinacs, els pèsols, les carxofes, la pastanaga, el carbassó i el tomàquet.

I si encara no has visitat l’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA, t’animem a fer-ho! Podràs aprendre i sorprendre’t amb el sistema agroalimentari actual i les seves conseqüències. A més a més pots participar a l’Ecape Room que hi ha preparat: EscapeFood2050

D’ON VE EL TOMÀQUET?

El tomàquet és el fruit que surt de la planta de la tomaquera, és considerada una fruita-hortalissa. Tot i que els tenim presents en el nostre dia a dia des de fa milers d’anys, els tomàquets són originaris d’Amèrica, com també ho són la patata o el pebrot, per exemple. Va arribar a Europa cap al s. XVI, i inicialment només s’usava com a element decoratiu, ja que es pensava que era verinós, però poc a poc es va començar a usar en l’alimentació, fins a dia d’avui. Aquí a Catalunya, el tomàquet es va començar a conrear a les zones del Maresme i del Delta del Llobregat, i en destaca la gran quantitat de conreu de tomàquet que hi ha a la zona de València.

La planta de la tomaquera pot arribar a créixer fins a 2,5m, per aquest motiu s’acostumen a crear estructures de canyes perquè puguin créixer tranquil·lament i no torçar-se amb el pes del fruit. Les formes i varietats de tomàquets són molt diverses, podem trobar el tomàquet de Montserrat, el de cor de bou, el de penjar, el de pera, el de branca, el de Benach, el cherry… un munt de varietats que ens permeten poder gaudir dels millors tomàquets. Si bé és cert que hi ha moltes varietats i que en trobem tot l’any, la millor època per menjar bons tomàquets és a l’estiu, i si els compreu de proximitat podreu notar quin bon gust que tenen. A més a més, es poden menjar tant crus com cuits, la qual cosa ens permet que siguin encara més versàtils.

En el nostre territori el llenguatge és molt ric, i per tant la manera d’anomenar el tomàquet també. Trobareu llocs on en diuen de la següent manera: tomaca, tomata, tomàtiga, tomàtec… Si vols aprendre més coses sobre els tomàquets fes un cop d’ull al document creat per lluitar contra el malbaratament.

 

Tomàquet horitz Fundesplai

BENEFICIS DEL TOMÀQUET

  • Destaca per contenir vitamines C, E i carotens, que tenen un efecte antioxidant en el nostre organisme.
  • Conté vitamina A que ajuda a mantenir en bon estat les mucoses, els ossos o la pell, per exemple.
  • Està format per una gran quantitat d’aigua, un 94% aproximadament.
  • Conté potassi que ajuda a generar els impulsos nerviosos i a prevenir les rampes.
  • També conté fòsfor que dóna energia al cos per fer activitat.
  • Conté licopè, un antioxidant que té efectes preventius davant l’envelliment, el càncer i les malalties cardiovasculars.
  • Són rics en fibra.
  • El potassi els baixos nivells en sodi, ajuden a fer que sigui un aliment de caràcter diürètic.
  • efectes antihipertensius i propietats sobre el metabolisme dels greixos, perquè millora els nivells de triglicèrids i colesterols LDL i HDL.

RECEPTES AMB TOMÀQUET

Els tomàquets són ideals per fer moltes receptes, i és que els podem menjar de moltes maneres, és per aquest motiu que t’animem a provar aquestes receptes i te’n llepis els dits.

ACTIVITATS AMB TOMÀQUET

Ara que ja has vist els beneficis del tomàquet i t’hem donat algunes idees de receptes per fer amb ells, et proposem alguna activitat perquè puguis treballar més amb els infants!

MEMORY DE FRUITES I VERDURES D’ESTIU

Memory fruites i verdures d’estiu

TOMÀQUET DE PAPIROFLÈXIA

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai