Arriba el març, un mes a cavall entre l’hivern i la primavera. La natura es desperta i s’activa. I les pesoleres són de les primeres!
Des de Fundesplai treballem perquè l’alimentació sostenible i saludable formi part del nostre dia a dia, a les escoles on gestionem el Temps Educatiu del Migdia i les nostres cases de colònies vetllem perquè els aliments siguin de temporada i proximitat, assegurant la qualitat, la salut i la sostenibilitat. Recorda fer un cop d’ull a la nostra proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN, amb un munt de propostes sobre l’alimentació saludable i sostenible.
Si has anat seguint el blog, aquests últims mesos ja hauràs trobat molta informació, receptes i activitats sobre aliments de temporada: la carabassa, la magrana, la remolatxa, el bròquil i els espinacs.
Avui et volem parlar sobre els pèsols, els seus beneficis per a la salut i proposar-te diverses idees de receptes i activitats amb pèsols.
També pots visitar la nostra exposició MENJA ACTUA IMPACTA, coneix com funciona el sistema agroalimentari global, quines conseqüències té pel nostre planeta i la nostra salut, i com pots millorar la teva dieta. Ah! I no et perdis el nou Escape Room sobre l’alimentació saludable i sostenible!
CURIOSITATS SOBRE ELS PÈSOLS
Els pèsols formen part de la família dels llegums tot i que les propietats dels pèsols frescos són molt similars a les de les hortalisses. La seva temporada de consum (fresc) és de març a maig, quan el seu gust és millor i són més rics a nivell nutricional.
Si vols plantar pèsols, has de tenir en compte que la seva planta és enfiladissa, i que per tant, van creixent amunt i que poden arribar fins als 2 metres d’alçada, la qual cosa comportarà que necessitis algunes canyes o suports perquè s’hi puguin enfilar. Aquesta planta forma unes beines, que són les contenen els pèsols que després consumirem. Si no has collit mai pèsols, fes-ho! La seva olor, el seu tacte, la sorpresa d’obrir la beina i trobar els pèsols dins… és impressionant! Fes un cop d’ull a la guia de l’hort per saber com plantar i cultivar els teus aliments.
A casa nostra hi ha varietats de pèsol molt bones i de proximitat, sobretot al Maresme amb les varietats de garrofal i floreta, o altres zones del Baix Camp o Catalunya Central. També hi ha una varietat de pèsol assecat que es cultiva al Berguedà, al Solsonès i ‘Alt Urgell i que es pot trobar durant tot l’any.
PROPIETATS DELS PÈSOLS
- Contenen vitamines del grup B que ajuden a regular els processos metabòlics i a regular l’aparició de símptomes del mal humor i de la depressió.
- Ajuden a millorar la circulació sanguínia, gràcies a les seves propietats vasodilatadores.
- Ajuden a rebaixar els nivells de colesterol en sang.
- Rics en fibra, que per tant afavoreixen el trànsit intestinal.
- Contenen potassi, important pel funcionament del sistema nerviós.
- Contenen vitamina A i C, que tenen funcions antioxidants.
- Tenen baix nivell calòric.
- Contenen ferro, que junt amb la vitamina C permet prevenir l’anèmia.
- Regulen el nivell de sucre en sang, fet important per a les persones amb diabetis.
- Beneficiosos per tenir unes bones ungles, cabells i pell sana.
RECEPTES AMB PÈSOLS
Ara ja saps alguna cosa més sobre els pèsols i els seus beneficis, i és el moment de presentar-te algunes receptes amb les quals podràs gaudir d’aquest deliciós llegum.
Et presentem 6 receptes de temporada per fer amb pèsols. Ja saps que cuinar amb els infants és important i hi ha molts llibres que t’animen a fer-ho a casa, a l’escola o a l’esplai!
Prepara’t per rentar-te les mans, posar-te el davantal i en marxa!
ACTIVITATS AMB PÈSOLS
Ara que ja has cuinat uns quants pèsols, també et volem proposar alguna activitat que pots fer amb aquest llegum i que segur que agrada als més petits. Som-hi!
PREGUNTA PÈSOLS
FES EL TEU PLANTER DE PÈSOLS
DESGRANA PÈSOLS
RUMMIPÈSOLS
Anima’t i prova aquestes receptes amb pèsols! Passa una bona estona a la cuina i experimentant, i recorda que una alimentació sostenible i saludable és clau per a la nostra salut i per la del nostre planeta!
Esprem que t’hagin agradat aquestes receptes, i també les activitats!
Comparteix l’entrada a les xarxes!