L’abril és aquell mes en el que els primers brots dels arbres treuen el cap, les flors comencem a mostrar el seu color i els animals a deixar-se veure. I és que la primavera és una de les millors èpoques parlant de natura i alimentació.
Per aquest mes d’abril et volem parlar d’un aliment de temporada que a més a més és icònic del nostre territori, la carxofa del prat! Aquesta hortalissa cultivada ben a prop de casa és plena de beneficis i deliciosa.
Seguint la nostra proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN, amb la qual vetllem per una alimentació sostenible i saludable en tots els nostres projectes educatius, potenciem que els aliments que es gestionen en el Temps Educatiu del Migdia i a les nostres cases de colònies siguin de proximitat i de qualitat.
Anteriorment ja t’hem presentat altres aliments de temporada, amb els seus beneficis, receptes i activitats que pots fer amb els infants a casa, a l’escola o a l’esplai. Descobreix la carabassa, la magrana, la remolatxa, el bròquil, els espinacs i els pèsols.
I si vols aprendre moltes coses sobre l’alimentació sostenible i saludable i el sistema agroalimentari actual, visita la nostra exposició MENJA ACTUA IMPACTA. Ah! I no et perdis el nou Escape Room sobre l’alimentació saludable i sostenible!
D’ON VENEN LES CARXOFES?
La carxofa és una hortalissa originària de la zona mediterrània, més concretament de la zona d’Egipte, i van ser els àrabs qui la van fer arribar a la resta d’Europa.
En el nostre territori, la carxofa del Prat n’és la reina. Aquesta va començar a conrear-se a principis del s.XX, i tot i que a l’inici només abastien les localitats properes, uns anys més tard es va convertir en un gran exportador a altres països com França, Alemanya o Gran Bretanya. El terreny del delta del Llobregat i el clima temperat que hi ha a la zona permet que el Parc Agrari del Baix Llobregat sigui un espai ideal pel seu cultiu, convertint-lo en un producte agrícola de qualitat. Ens trobem en una terra rica en minerals i preparadíssima per cultivar carxofes!
Hi ha diverses varietats de carxofes com la Madrilenya, la Violeta de Provença o la Californiana, però la que es conrea al nostre territori és la carxofa blanca de Tudela i es caracteritza per ser una hortalissa fresca, intensa, gustosa, suau i poc aspre al paladar. La carxofa creix en una planta anomenada carxofera que consta d’unes grans fulles que contenen les carxofes al seu interior.
Si consumeixes la carxofa del Prat, estàs propiciant al comerç de proximitat i de temporada, gràcies a això podem reduir la petjada ecològica dels nostres àpats i millorar l’impacte que fem els humans en la cadena alimentaria. Si vols saber més coses sobre el camí dels aliments, fes un cop d’ull a l’article De l’hort al plat: i tu, quin camí tries?
BENEFICIS DE LES CARXOFES
- Contenen vitamines del grup B, concretament vitamines B1, B2 i B3
- Contenen també vitamina C, tot i que en menor quantitat
- Ajuda a regular el colesterol
- Ajuda a combatre l’obesitat
- Té efectes antiinflamatoris
- Rica en fibra soluble que ajuda als problemes digestius i metabòlics
- Millora malalties com la gota i l’artritis
- És bona per les cefalees (mal de cap)
- Estimula la producció i eliminació de bilis, i per tant és recomanable per aquelles persones que tenen pedres a la vesícula.
- Rebaixa el nivell de sucre en sang i minimitza els efectes de la diabetis
- Ajuda en el procés de recuperació de les malalties hepàtiques
RECEPTES AMB CARXOFA
Ara és temporada de carxofes, no t’ho pensis dues vegades i ves a la fruiteria del costat de casa on trobaràs fàcilment la carxofa del Prat.
Aquí et deixem 6 receptes de temporada per fer amb carxofa. Aprofita per passar una bona estona amb els infants i propiciar una alimentació saludable i sostenible.
Prepara’t per rentar-te les mans, posar-te el davantal i en marxa!
ACTIVITAT AMB CARXOFES
Ja t’has posat al dia dels beneficis de les carxofes i de les receptes que pots fer amb elles. Ara només et queda experimentar amb l’activitat que t’hem preparat. Som-hi!
Anima’t i prova aquestes receptes amb carxofes! Passa una bona estona a la cuina i experimentant, i recorda que una alimentació sostenible i saludable és clau per a la nostra salut i per la del nostre planeta!
Esprem que t’hagin agradat aquestes receptes, i l’activitat!
Comparteix l’entrada a les xarxes!