El bon temps, les temperatures suaus i els colors vius de la natura, són alguns dels elements clau del mes de maig. Hi ha moltes fruites i hortalisses que durant aquesta època comencen a estar delicioses, com el rave, les faves, les maduixes o els albercocs, però nosaltres et volem parlar de la pastanaga.
La nostra línia educativa en tots els menjadors escolars i cases de colònies es basa en una alimentació sostenible i saludable, amb productes de proximitat i de qualitat. Creiem que és bàsic repensar el sistema de consum alimentari que tenim al planeta, ja que està comportant grans conseqüències per a la salut humana i planetària. Fes un cop d’ull a la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN, si vols aprofundir en aquest tema, trobaràs informació i recursos per treballar amb infants, joves i adults/es.
En mesos anteriors t’hem presentat altres aliments de temporada, amb els seus beneficis, receptes i activitats que pots fer amb els infants a casa, a l’escola o a l’esplai. Descobreix la carabassa, la magrana, la remolatxa, el bròquil, els espinacs, els pèsols i les carxofes.
A més a més t’aconsellem que visitis la nostra exposició MENJA ACTUA IMPACTA, aprendràs moltes coses sobre el sistema agroalimentari actual i com podem aportar el nostre granet de sorra. I podràs passar una bona estona al nou Escape Room sobre l’alimentació saludable i sostenible!
D’ON VENEN LES PASTANAGUES?
La pastanaga és una arrel comestible, en general de color taronja tot i que també se’n poden trobar de tons blancs, grocs, morats i negres. El seu origen es situa a l’Àsia Central, per la zona de Pèrsia i des d’on es va expandir cap a Europa i fins a la resta del món. Avui en dia els principals productors de pastanagues són la Xina i Europa
Inicialment, aquesta arrel era molt llenyosa, i se’n consumien bàsicament les fulles i les llavors, és la coneguda pastanaga salvatge, però aquesta ha anat evolucionant i s’ha convertit en una arrel carnosa i gustosa com la que coneixem actualment. Es pot trobar al mercat en qualsevol època de l’any, però recomanem que sempre es consumeixin aquelles que siguin de proximitat i de temporada, ja que el seu gust i l’impacte mediambiental és molt menor, sobretot en mesos de maig i juny.
Com a curiositat, podeu trobar que en algunes zones de parla catalana no en diuen pastanagues, sinó que n’hi diuen safranòria, safanòria, safannària, bastanaga o carrota entre d’altres.
BENEFICIS DE LES PASTANAGUES
- Té propietats antioxidants, gràcies a la presència de vitamines que s’encarreguen de protegir les cèl·lules bloquejant l’acció dels radicals lliures.
- Destaquen pel seu contingut en vitamina A i en concret amb presència de carotenoides (principalment beta-carotè) amb activitat pro vitamínica A (un cop dins l’organisme es transforma en vitamina A), que ajuden a contribuir al manteniment de la visió, la pell i les mucoses en condicions normals.
- Són diürètiques, ajuden a eliminar els residus.
- Poden ajudar a combatre problemes d’acne, bucals, o vies urinàries pell perquè són depuratives.
- Poden ajudar a les persones amb anèmia perquè augmenta els glòbuls vermells.
- Molt baixes a nivell calòric.
- Es poden menjar de moltes maneres. Per preservar millor les vitamines es recomanen coccions suaus, ràpides o lentes però a foc baix.
- Contenen iode un micromineral essencial per la glàndula tiroide; potassi bo com a diürètic i fluor que afavoreix el bon estat de les genives i les dents.
- Contenen vitamina K i calci important pels nostres ossos.
- Contenen vitamines B1, B2, B3, B6 i B9, importants pel funcionament del sistema nerviós i els neurotransmissors.
RECEPTES AMB PASTANAGA
Tenim la sort que la pastanaga és versàtil i es pot consumir tan crua com cuita, aquest fet és un avantatge a l’hora de pensar com introduir-la en algunes receptes.
Aquí et deixem 6 receptes de temporada per fer amb pastanagues. Aprofita per passar una bona estona amb els infants i afavorir una alimentació saludable i sostenible.
Prepara’t per rentar-te les mans, posar-te el davantal i en marxa!
ACTIVITATS AMB PASTANAGUES
Ara ja has après coses noves sobre les pastanagues i t’hem donat algunes idees per poder fer unes receptes delicioses. És el moment de proposar-te algunes activitats per fer amb les pastanagues!
LA CANÇÓ DE LES PASTANAGUES
PELUIX – PASTANAGA DE ROBA REUTILITZADA
I SI EN VOLS SABER MÉS…
Si vols fer més activitats amb la pastanaga com a protagonista, no dubtis en fer aquesta pastanaga de papiroflèxia, t’hi passaràs una bona estona i treballaràs aspectes cognitius tan importants com la concentració, la psicomotricitat fina, la paciència, i la creativitat! Endavant!
Anima’t i prova aquestes receptes amb pastanaga! Passa una bona estona a la cuina i experimentant, i recorda que una alimentació sostenible i saludable és clau per a la nostra salut i per la del nostre planeta! I si vols treballar més a fons l’alimentació consulta la guia de 100 contes sobre alimentació saludable i sostenible, on trobaràs recursos per parlar del tema amb els infants i joves.
Esprem que t’hagin agradat aquestes receptes, i les activitats!
Comparteix l’entrada a les xarxes!