S’està a punt d’acabar el curs escolar, és moment de menjar molta fruita fresca que ens hidrati bé com cireres, meló o préssecs. I tot i que la fruita és un gran aliat per fer passar la calor, no hem de deixar de costat la importància de menjar verdura. Aquest mes de juny et volem parlar de la mongeta tendra.

L’alimentació sostenible i saludable ha de ser la base de qualsevol dieta, i nosaltres ho apliquem en els nostres projectes educatius de cases de colònies i menjadors escolars. És important que els infants coneguin la procedència dels aliments i puguin apreciar la qualitat d’aquells que són de temporada i de proximitat, perquè cal repensar el sistema agroalimentari actual que comporta greus conseqüències pel planeta. La proposta educativa d’aquest curs 21-22 es centra en la importància d’una alimentació sostenible i saludable perquè creiem que MENJAR CANVIA EL MÓN, i aquest és el lema de la nostra proposta. Fes-hi un cop d’ull i trobaràs mil recursos per poder treballar amb els infants i joves.

Si ens has anat seguint, hauràs vist que en els mesos anteriors t’hem presentat altres aliments de temporada, amb els seus beneficis, receptes i activitats que pots fer amb els infants a casa, a l’escola o a l’esplai. Descobreix la carabassa, la magrana, la remolatxa, el bròquil, els espinacs, els pèsols, les carxofes i la pastanaga.

Si encara no has visitat l’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA, t’animem a fer-ho. Una exposició immersiva que fa pensar als infants i adults com tractem el nostre planeta i què podem fer al respecte.

D’ON VE LA MONGETA TENDRA?

La mongeta tendra és una hortalissa que forma part de la família de les lleguminoses. El seu origen no és del tot clar, tot i que es creu que prové del continent americà, de Mèxic i el Perú; tot i així altres historiadors creuen que prové de la Xina. El que sí que tenen clar és que es va popularitzar el seu consum cap al segle XIX. A Catalunya es troba conreu de mongeta en totes aquelles zones que hi ha disponibilitat d’aigua i se’n pot dir mongeta tendra o bajoca.

Actualment, es consumeix mongeta tendra durant tot l’any (cultivada en hivernacles), però és cert que la seva millor època són els mesos de primavera i estiu. Les mongetes tendres creixen d’unes plantes enfiladisses, que es cultiven anualment i estan presents arreu del món. Es caracteritzen per ser de color verd viu i per tenir una forma allargada amb llavors en el seu interior. Quan parlem de mongeta tendra ens referim a tota la beina inclosa les llavors internes, però aquestes també es poden menjar sense la beina i és quan parlem de mongeta seca o fesols, per exemple, tot i que són varietats diferents.

Per tal de saber si la mongeta que compres és bona, fixa’t en que tingui un color verd viu i brillant i que no la notis molt dura quan la toquis. En el cas de doblegar-la i no trencar-se (si és tova) vol dir que no és fresca. També pots provar de fer un petit hort al balcó, al jardí o terrassa i cultivar la teva pròpia mongeta!

Bajoca

BENEFICIS DE LA MONGETA TENDRA

  • Destaca per ser un aliment baix en calories, ja que el 90% del seu contingut és aigua.
  • Conté fibra, que pot ajudar a disminuir els nivells de colesterol en sang, i a tenir una flora intestinal sana.
  • És rica en provitamina A, que ajuda a tenir un bon estat del cabell, de les mucoses, els ossos i el sistema immunològic.
  • propietats antioxidants gràcies a la provitamina A.
  • Conté vitamines B2, B6 i B9, que ajuden a la producció de glòbuls vermells i dels anticossos. Per tant, pot ajudar a mantenir en bon estat el sistema immunològic.
  • La vitamina B9 es recomana en les primeres etapes de l’embaràs, ja que ajuda al bon desenvolupament neuronal del fetus.
  • També conté vitamina C.
  • Conté minerals com el potassi, que ajuden a tenir un efecte diürètic en el cos i per tant poden ajudar a eliminar els residus.
  • També conté sals en crom, que ajuden a la producció d’insulina, recomanable per aquelles persones que tenen diabetis.
  • Conté altres minerals com el calci i el magnesi.
  • Es recomana coure-les durant uns 10-12 minuts amb aigua bullent o al vapor, perquè no perdin el color i tinguin un toc cruixent.

RECEPTES AMB MONGETA TENDRA

Ara que has conegut quins són els beneficis de la mongeta tendra, i ja saps que és molt saludable, et proposem 6 receptes perquè les puguis posar en pràctica.

Et recomanem que les facis amb infants, ja que cuinar en família és una activitat educativa, divertida i que permet als infants conèixer de primera mà el valor dels aliments.

Prepara’t per rentar-te les mans, posar-te el davantal i en marxa!

ACTIVITATS AMB MONGETA TENDRA

Molt bé, ja tens idees per cuinar la mongeta tendra, i a més a més n’has après els beneficis. Ara ens toca proposar-te algunes activitats que pots fer amb la mongeta tendra com a protagonista!

PREPAREM EL PLANTER

Preparem el planter

TIPI DE MONGETA TENDRA

Fes un tipi de mongeta tendra

Ja tens més idees per plantar les mongetes tendres, passar una bona estona amb els infants a l’hort i a la cuina, tot aprenent i gaudint. Recorda fer un cop d’ull a la resta d’aliments de temporada que t’hem anat presentant i de consultar la guia de 100 contes sobre l’alimentació saludable i sostenible, amb la qual podràs ampliar els teus coneixements!

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai