Ja s’està a punt d’acabar la temporada d’estiu, tornem a la rutina, a l’escola, a treballar, a començar el curs d’esplai… i amb tot això, també cal tornar a recuperar la bona alimentació que potser hem deixat de banda durant aquests dies de vacances!

Així que, tornem a agafar els bons hàbits alimentaris i apostem per productes de proximitat i de temporada per tal de poder dur a terme una dieta saludable i sostenible! A les escoles on gestionem els menjadors i el temps educatiu de migdia, creem unes dietes equilibrades i centrades en aportar el major nombre de beneficis als infants, per la seva salut i la del planeta.

Si ens has estat llegint, sabràs que la nostra proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN, es centra en la importància de les dietes equilibrades i sostenibles, i en prendre consciència sobre un ús responsable dels aliments, apostant per reduir al màxim el malbaratament alimentari. Cada mes t’hem anat presentant un aliment de temporada amb unes receptes que pots fer fàcilment amb els infants, receptes plenes de beneficis i ideals per usar productes de temporada i proximitat. La carabassa, la magrana, la remolatxa, el bròquil, els espinacs, els pèsols, les carxofes, la pastanaga, el carbassó, el tomàquet i ara el porro.

A més a més, encara ets a temps per visitar l’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA, una exposició immersiva i innovadora sobre el sistema agroalimentari actual i les seves conseqüències, a més de poder jugar l’Escape Food: 2050, el primer escape room sobre alimentació sostenible i saludable!

D’ON VE EL PORRO?

El porro és una hortalissa i forma part de la família de les plantes Liliàcies, és la mateixa família de l’all o la ceba, de fet el seu gust és molt similar al de la ceba però més dolça i suau. El seu origen es situa en el Pròxim Orient i en la Mediterrània, fins i tot hi ha evidències històriques que el porro era un aliment molt abundant a l’antic Egipte des de fa més de 4000 anys, i que era la base de l’alimentació dels esclaus que construïen les piràmides. Així doncs, es pot considerar un aliment amb molts beneficis.

Els millors mesos per consumir porro de temporada, és des del setembre fins l’abril o maig, ja que històricament ha aguantat molt bé les èpoques de fred, actualment però, el podem trobar durant tot l’any, i normalment ens el venen en manats. Al nostre territori es troben la majoria dels cultius a la zona de les Terres de l’Ebre, el Maresme i el Camp de Tarragona.

Es caracteritza per ser una arrel bulbosa amb una tija d’uns 30-40 centímetres, amb un bulb de color blanquinós i unes fulles allargades de color verd fosc. Sovint es creu que les fulles verdes s’han de llençar, però també es poden consumir, tot i que s’hauran de coure més estona. Per consumir només cal tallar la part inferior on hi ha les arrels, les fulles superiors, i la primera capa del porro. A continuació renta’l amb aigua abundant per treure la possible terra que hi ha entre les capes.

Porro

BENEFICIS DEL PORRO

  • És una hortalissa amb un alt percentatge d’aigua.
  • Destaca per ser un aliment amb molt pocs hidrats de carboni, proteïnes i greixos, per tant és molt poc calòric.
  • Conté una bona quantitat d’àcid fòlic, que és beneficiós per a les dones embarassades.
  • És ric en vitamina C, tot i que si es cou més de 20 minuts la seva quantitat es redueix a la meitat.
  • Es tracta d’un aliment ric en potassi i baix en sodi, la qual cosa permet que tingui un efecte diürètic.
  • Conté magnesi que ens permet millorar el nostre funcionament intestinal, muscular i nerviós.

RECEPTES AMB PORRO

Doncs és el moment de presentar-te algunes receptes amb el porro com a protagonista. El porro té un gust molt suau i fàcilment el podem posar a molts plats, ja sigui bollit, en un estofat o crema, però també es pot consumir cru en amanides, per exemple. Aquí et deixem algunes receptes perquè puguis posar en pràctica i beneficiar-te de les propietats del porro, un aliment de temporada i de proximitat.

ACTIVITATS AMB PORRO

I en aquest apartat trobaràs alguna activitat que podràs fer amb els més menuts i menudes relacionada amb els porros. Recorda que passar temps amb els infants, ja sigui a la cuina o jugant és molt important pel seu desenvolupament.

HORTALISSA DE PAPER – PORRO

Hortalissa de paper – Porro

COMECOCOS MENJAR CANVIA EL MÓN

Comecocos Menjar canvia el món

Si t’ha agradat aquesta entrada, comparteix-la a les xarxes!

Necessites Temps Educatiu del Migdia?

Estàs buscant una entitat que gestioni el menjador escolar o Temps Educatiu del Migdia de la teva escola? Contacta amb nosaltres i ens encarregarem de tot! Treballem en estreta col·laboració amb l'escola i l'AMPA o AFA. Suma't als migdies per un món millor: educació en valors i alimentació sana i sostenible.

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius!

Política de privacitat *

SEGUEIX-NOS!

No et perdis cap entrada del nostre blog especialitzat en recursos educatius! Si et subscrius les rebràs directament al teu mail: fàcil, no?

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Els projectes i serveis del Món Escolar tenen l'objectiu d'oferir activitats de lleure educatiu de qualitat en el marc escolar.

Coneix Fundesplai